Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τα σκυλιά. Αυτό οφείλεται ορισμένες φορές στην άγνοια κι άλλες στην ανάγκη του ανθρώπου να έρθει πιο κοντά στα αγαπημένα του τετράποδα. Με αποτέλεσμα, να παρερμηνεύει καμιά φορά την συμπεριφορά του σκύλου, άθελά του φυσικά. Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές που δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των ανθρώπων που αφορούν τους σκύλους, ξεθολώνοντας με το έργο τους το τοπίο και διορθώνοντας τις λανθασμένες απόψεις.
Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους μύθους που κυκλοφορούν κι ας διαβάσουμε τις σωστές απαντήσεις που μας δίνουν οι επιστήμονες:
1ος Μύθος: Το στόμα του σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το στόμα του σκύλου τους είναι πολύ καθαρότερο από το δικό τους. Ίσως γιατί έχουν παρατηρήσει πως ο σκύλος τους τους γλείφει το πρόσωπο και δεν παθαίνουν τίποτα ή επειδή έχουν ακούσει πως το σάλιο του σκύλου κάνει καλό στις πληγές γι’ αυτό κι εκείνος από ένστικτο γλείφει μια πληγή, για να την κάνει καλά.
Η Αλήθεια: Κι όμως, το στόμα του σκύλου δεν είναι καθαρό. Απεναντίας. Το στόμα του ανθρώπου είναι καθαρότερο. Απλά, πού βρίσκεται το μυστικό; Πως και το στόμα του σκύλου έχει μικρόβια όπως ακριβώς και του ανθρώπου. Ίσως και περισσότερα. Με την διαφορά όμως πως τα μικρόβια του σκύλου δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, συνήθως.
2ος Μύθος : Τα σκυλιά έχουν αχρωματοψία.
Κατά έναν περίεργο λόγο, κυκλοφόρησε αυτή η φήμη πριν πολλά χρόνια. Κάποιοι πίστευαν πως η όραση των σκύλων περιορίζεται στο άσπρο και στο μαύρο.
Η Αλήθεια : Τα σκυλιά βλέπουν τα χρώματα. Απλά, η όρασή τους διαφέρει από εκείνη των ανθρώπων. Χάριν στον διαφορετικό τύπο των κωνιοφόρων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς του σκύλου. Ποια είναι η διαφορά; Πως η χρωματική όραση ενός σκύλου κλίνει περισσότερο στην κυανή ζώνη του φάσματος χρωμάτων.
3ος Μύθος : Η στεγνή ή ζεστή μύτη ενός σκύλου δηλώνει πως είναι άρρωστος.
Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς μύθους γύρω από την υγεία του σκύλου. Κανείς δεν γνωρίζει πώς βγήκε ο συγκεκριμένος μύθος. Ίσως κάποιος κάποτε παρατήρησε πως ο σκύλος του είχε στεγνή και ζεστή μύτη κι έτυχε να είναι κι άρρωστος και το συνδύασε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Η Αλήθεια : Η υγρασία ή η θερμοκρασία στην μύτη των σκύλων δεν παραπέμπει αποκλειστικά στην κατάσταση της υγείας του σκύλου. Φυσικά και μπορεί κάποιες στιγμές να είναι ένα σύμπτωμα κάποιας ασθένειας ή κακής φυσικής κατάστασης αλλά όχι πάντα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι σκύλοι, αν όχι όλοι που το θεωρώ σπάνιο, ξυπνούν το πρωί με στεγνή μύτη. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό.
4ος Μύθος : Οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι δεν εκπαιδεύονται. Κι όπως λένε οι Αμερικάνοι “You can never teach an old dog new tricks”.
Η Αλήθεια : Αυτή η φράση βγήκε εξαιτίας της μειωμένης ενέργειας ενός ενήλικα σκύλου, κι εννοείται όσο πιο μεγάλος σε ηλικία τόσο πιο μειωμένη η ενέργεια του θα είναι. Σε σχέση με την ενέργεια που έχει ένα κουτάβι. Το κουτάβι είναι πιο ενθουσιώδης για να γνωρίσει τον κόσμο και τα νέα κόλπα και την εκπαίδευση τα μαθαίνει πιο εύκολα γιατί τα θεωρεί μέρος του παιχνιδιού κι εκτονώνεται η ενέργειά του η οποία είναι στα ύψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένας ενήλικας σκύλος δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα κι εντολές. Φυσικά κι εκπαιδεύεται ο ενήλικας σκύλος. Απλά, θέλει υπομονή.
5ος Μύθος : Ένας χρόνος του σκύλου αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα χρόνια.
Η Αλήθεια : Ισχύει πως τα σκυλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Δεν μπορεί όμως κάποιος να “μετρήσει” την ηλικία ενός σκύλου πολλαπλασιάζοντάς την με το επτά, για να δει πόσο χρονών θα ήταν να ήταν άνθρωπος. Γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Η αντιστοιχία εξαρτάται από την ράτσα και το μέγεθος. Τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν την τάση να ζουν περισσότερα χρόνια από τα μεγαλόσωμα. Για φανταστείτε λοιπόν, αν έχετε για παράδειγμα ένα Τσιουάουα και ζήσει είκοσι χρόνια και θέλετε να μετατρέψετε την ηλικία του σε ανθρώπινα χρόνια. Και την πολλαπλασιάσετε με το επτά. Θα έχετε το αποτέλεσμα ότι το σκυλάκι σας έφτασε στην ηλικία των 140 χρονών!!!
Γι’ αυτόν τον λόγο, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, παρακάτω θα δείτε έναν πίνακα ο οποίος δείχνει την σωστή αντιστοιχία της ηλικίας ενός σκύλου με του ανθρώπου. Με τα βασικά κριτήρια, το μέγεθος και τα κιλά. Είναι οι κατηγορίες: Μικρόσωμα από 1 έως 9 κιλά (όπως Τσιουάουα, Πίντσερ, μινιατούρες, toy dogs), Μεσαίου μεγέθους από 9,5 έως 22,5 κιλά και τα Μεγαλόσωμα πάνω από 23 κιλά (όπως Μολοσσός).
6ος Μύθος : Τα θηλυκά σκυλιά πρέπει πριν στειρωθούν να κάνουν μια γέννα.
Αυτή η άποψη κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα. Οι άνθρωποι πιστεύουν, γιατί έτσι τους έχουν πει οι ειδικοί, πως αν δεν ζευγαρώσουν την σκυλίτσα τους προτού την στειρώσουν, θα αποκτήσει πρόβλημα υγείας.
Η Αλήθεια : Δεν υπάρχουν στοιχεία κι αποδείξεις για την επιβεβαίωση αυτής της άποψης. Ίσα ίσα που η στείρωση καθαυτή μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να εμφανίσει η σκυλίτσα καρκίνο της μήτρας και των μαστών.
7ος Μύθος : Αν κουνάει ο σκύλος την ουρά του είναι χαρούμενος.
Η Αλήθεια : Αυτός είναι ένας επικίνδυνος μύθος, γιατί έχει να κάνει με την γλώσσα του σώματος ενός σκύλου. Και τα σημάδια που στέλνει στους άλλους, αν παρερμηνευτούν μπορεί να καταλήξουν σε δάγκωμα σκύλου. Είναι αλήθεια πως όταν ένας σκύλος χαίρεται κουνάει την ουρά του. Ή όταν θέλει να δείξει τον ενθουσιασμό του και την όρεξη για παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να κουνήσει την ουρά του κι όταν είναι φοβισμένος ή αγχωμένος. Κι αυτές οι δύο καταστάσεις, αν δεν τις αξιολογήσει σωστά κάποιος, μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική διάθεση. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχολογία του σκύλου εκφράζεται μέσα από πολλά σημάδια του σώματος κι όχι μόνο από ένα.
8ος Μύθος : Το παιχνίδι tug of war δημιουργεί την επιθετικότητα στον σκύλο.
Η Αλήθεια : Το έχουμε αναλύσει αυτό το θέμα και σε ανάλογο άρθρο. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Απλά χρειάζονται συγκεκριμένοι κανόνες για να παίξετε σωστά το παιχνίδι και να μην ωθήσετε κατά λάθος τον σκύλο σας να υιοθετήσει λάθος συμπεριφορές. Κατά τ’ άλλα, είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι των σκύλων, το οποίο τα διασκεδάζει απίστευτα και τα γυμνάζει. Διαβάστε το ανάλογο άρθρο για το Tug of war.
9ος Μύθος : Τα ημίαιμα σκυλιά είναι πιο υγιή από τα καθαρόαιμα.
Να σας πω την αλήθεια, κι εγώ αυτό πίστευα όλα αυτά τα χρόνια, ώσπου ήρθαν οι ειδικοί να το διαψεύσουν.
Η Αλήθεια : Ένα ημίαιμο έχει τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιες ασθένειες όπως ένα καθαρόαιμο. Το ότι τα ημίαιμα είναι πιο υγιή είναι απλά ένας μύθος. Το ίδιο αρρωσταίνουν και πολλά ημίαιμα εμφανίζουν κάποιες ασθένειες λόγω κληρονομικότητας, ανάλογα με τις ράτσες που έχουν ζευγαρώσει για να κάνουν το συγκεκριμένο ημίαιμο. Είναι θέμα γονιδίων με λίγα λόγια.
10ος Μύθος : Μόνο τα αρσενικά σκυλιά καβαλούν τα θηλυκά.
Αυτός ο μύθος υπάρχει γιατί οι άνθρωποι κατανοούν μόνο την έννοια του ζευγαρώματος.
Η Αλήθεια : Όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, καβαλούν όχι μόνο τα αρσενικά αλλά και τα θηλυκά. Όπως επίσης καβαλάει ένας σκύλος έναν άλλον που έχει το ίδιο φύλλο. Κι αυτό γιατί δεν έχει να κάνει με την πράξη του ζευγαρώματος αλλά με την συμπεριφορά του σκύλου. Είναι ο τρόπος για να κυριαρχήσει στον άλλον σκύλο και είναι απολύτως φυσιολογικό.
11ος Μύθος : Όταν ο σκύλος μένει μέσα στο σπίτι ή όταν μένει σε έναν χώρο που δεν έχει φυτά, τότε δεν χρειάζεται να φορά αμπούλα ή κολάρο εναντίον της σκνίπας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Αλήθεια : Ως γνωστόν, τα κουνούπια και οι σκνίπες πάνε παντού. Ναι, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα στους εξωτερικούς χώρους ή σε μέρη με πολύ πράσινο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπαίνουν και μέσα στα σπίτια. Και όπως γνωρίζετε, η σκνίπα μπορεί να μεταφέρει το καλαζάρ το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι σκύλοι να προφυλάσσονται με αμπούλες ή (και) κολάρο ή (και) σπρέι, ανεξάρτητα σε ποιο χώρο μένει.
12ος Μύθος : Ο σκύλος μπορεί να αντέξει να περιμένει μέσα στο αυτοκίνητο, αρκεί να υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό.
Η Αλήθεια : Ποτέ! Ποτέ! Ποτέ! Μην το κάνετε αυτό! Ούτε για ένα λεπτό! Είναι σα να έχετε βάλει τον σκύλο σας μέσα σε αναμμένο φούρνο κι έχετε αφήσει την πόρτα ανοιχτή. Πάλι δεν είναι κακό; Δεν χρειάζεται πολύ. Αρκούν λίγα λεπτά για να πάθει θερμοπληξία και να μην τον προλάβετε και να πεθάνει μέσα στο αυτοκίνητο.
13ος Μύθος : Όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι επιθετικά κι επικίνδυνα.
Η Αλήθεια : Κανένας σκύλος δεν είναι επικίνδυνος από μόνος του. Γι’ αυτό φταίνε οι άνθρωποι. Κάποιοι τον έχουν κάνει έτσι. Κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση για να μην κάνει κάποιος τον σκύλου του επιθετικό. Και σίγουρα η επιθετικότητα δεν έχει να κάνει με το μέγεθος. Έχετε ακούσει την φράση ” ένας γίγαντας με καρδιά ενός μικρού παιδιού”; Ισχύει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που πολύ μικρά σκυλιά, μικρόσωμα όπως μινιατούρες είναι πιο επιθετικά από μεγαλόσωμα.
14ος Μύθος : Εφόσον τα σκυλιά έχουν μάθει να κάνουν την τουαλέτα τους στο μπαλκόνι, δεν έχουν την ανάγκη να πάνε βόλτα.
Η Αλήθεια : Με μια λέξη, λάθος! Είναι από τις πιο εσφαλμένες αντιλήψεις. Πέρα από την τουαλέτα του, ο σκύλος έχει ανάγκη την άσκηση και την γυμναστική και την κοινωνικοποίηση. Πρέπει να πηγαίνει την βόλτα του καθημερινά για να ασκείται, να τρέχει, να παίζει με άλλα σκυλιά ή με ανθρώπους. Είναι αναγκαίο όχι μόνο για την σωματική του υγεία και για να κρατά το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά και για την ψυχική του υγεία. Για φανταστείτε να σας είχαν εσάς συνεχώς κλεισμένους μέσα σ’ ένα σπίτι…. πέρα από την σωματική σας ακεραιότητα που η κλεισούρα θα σας δημιουργούσε πολλά προβλήματα υγείας, θα είχατε άμεσα ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Το λιγότερο θα ήταν να παθαίνατε κατάθλιψη.
15ος Μύθος : Όλα τα σκυλιά μισούν τις γάτες.
Η Αλήθεια : Αυτόν τον μύθο τον καταρρίπτουν αμέτρητα καθημερινά παραδείγματα. Πολλές οικογένειες πλέον δεν συμβιώνουν μόνο μαζί με σκύλους αλλά και με γάτες. Η σχέση μεταξύ τους είναι άριστη, παίζουν, κοιμούνται αγκαλιά, τρώνε παρέα κι ανταλλάζουν χάδια μεταξύ τους. Το μυστικό συνήθως είναι να μεγαλώσουν από μικρά μαζί. Όχι ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις που συναντιούνται οι δρόμοι τους πολύ αργότερα, απλά η επιτυχία είναι πιο σίγουρη όταν γνωρίζονται από μικρά.
16ος Μύθος : Λίγη σοκολάτα δεν βλάπτει.
Η Αλήθεια : Βλάπτει. Είναι τοξική κι επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου και πολλές φορές θανατηφόρα. Μπορεί να έτυχε και να του δώσατε κάποια μέρα να φάει και να είδατε ότι δεν έπαθε τίποτα. Αλλά έτυχε! Και την επόμενη φορά μπορεί να μην είναι τόσο τυχερός… Με λίγα λόγια, απαγορεύεται η σοκολάτα στους σκύλους!